Gebruikerslogin

Akkerweetje 31/10/2017

Tip: 
we staan in Demeter Magazine, een interview met Antoine over Eerlijke Prijzen. Het lezen waard!

Wil je weten waar Antoine de (biodynamische) mosterd haalt? 

Dan kan je vanaf volgende week 15/11 deelnemen aan de Landbouwcursus van Rudolf Steiner.

Met Koen Dhoore en Antoine als lesgever in onze yurt.

Alle info via http://kollebloem.be/agenda/2017/de-bd-landbouwcursus-lezen-en-toepassen

 


Nieuws

De dagen worden korter en kouder.

Het land bereidt zich voor op de winterrust.

Alles gaat naar beneden, naar binnen.

Vooral bij de openluchtteelten is dat voelbaar.

Daar zie je dat in deze periode van het jaar meer energie naar de wortels gaat. 

Bladgewassen zoals spinazie en prei groeien opvallend trager.

Wortelgewassen zoals rammenas, rapen, aardpeer en bieten halen

hun energie en suikers uit het loof, dat in de zomer de boventoon kreeg.

Het loof trekt nu naar binnen en sterft uiteindelijk af.

Het heeft haar taak verricht en doorgegeven.

Wonderbaarlijk vind ik dat, de energiestromen van planten.

Hetzelfde gebeurt met ons.

Ook wij hebben wat minder energie dan in de lente en zomer.

We keren meer naar binnen en verrichten meer innerlijk werk.

Als boer krijg je nu heel duidelijk het resultaat te zien van je werk

en draag je de vruchten.

Zowel letterlijk als figuurlijk. We hebben geen vruchten aan onze armen hangen natuurlijk.

Maar we dragen ze momenteel volop van het veld.

Onze vruchtdraging is in vergelijking met planten iets inwendig.

We hebben ons ingezet, ervaring opgedaan en blikken nu terug.

Hoe hebben we het gedaan en wat hebben we daaruit geleerd?

We maken ons stilaan klaar om de lijnen voor het volgende teeltjaar uit te zetten.

De levenscycli van plant, dier en mens.

Op een boerderij zo mooi bij elkaar!

Groetjes,

Katrien

PS: En nee hoor, nog geen kalfjes, we wachten geduldig :)

Aankondigingen

Even niks, beetje rust :)

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: boerenkool, Knolselder, paprika, postelein van De Kollebloem (VROENTE), Sjalot lang van Noë Carlos, wortelen van Koen Wyers

Tussen pakket: boerenkool, Knolselder, Mosterdblad blond, paprika, postelein, knolvenkel, warmoes van De Kollebloem (VROENTE), Sjalot lang van Noë Carlos

Groot Pakket: boerenkool, groene selder, Knolselder, postelein, chilipepers, Weegbree van De Kollebloem (VROENTE), Sjalot lang van Noë Carlos, Pompoen Butternut van Daniël Vandevoorde

Borstvoedingspakket: Knolselder, postelein, warmoes, Weegbree, mosterdblad, Chioggia biet, groene selder van De Kollebloem (VROENTE), Pompoen Butternut van Daniël Vandevoorde

Gemengd pakket: boerenkool, Knolselder, spinazie van De Kollebloem (VROENTE), Appels Gala, peren conference van Billens

Fruitpakket: Appels Gala, peren conference van Billens, Druiven Italia, mango van Biofresh

Aardappelpakket:  07/11/2017

Recepten

Recent vond ik in onze archieven een heleboel oude akkerweetjes en andere nieuwsbrieven terug. Een schat aan informatie en een heleboel recepten. En de bedenking dat we nu toch al een hele tijd bezig zijn.

Knolselderplakje (Bron: een Akkerweetje uit de oude doos, 28/11/2005)

Ingrediënten: 1 knolselder- 1 à 2 zoete appels, 1 ui of sjalot, 4 plakjes belegen kaas, kerrie, tijm en olijfolie.

Bereiding: Snij schijven van 5 mm dik uit de knolselder, stoom ze beetgaar in een stoommandje. Snipper de ui, schil de appel en haal het klokhuis eruit en snij in ronde schijven. Fruit de ui in de olie met de kerrie en tijm, voeg de appelschijven toe en bak ze goudbruin. Maak mooie ronde vormen van de knolselderschijven, bijna even groot als appelschijven. Olie een ovenschotel of bakplaat in, leg op de knolselderschijf een appelschijf en vul het gaatje op met de ui. Dek af met een plakje kaas en zet even onder de gril.

Pennepasta met pittige boerenkool (2 personen) (Bron: Horsterhof nieuwsbrief, 2008)

Ingrediënten:1 ui (kan ook met 2 sjalotjes), gesnipperd, 1 teen knoflook, geperst, een scheutje olijfolie,1 theel. Bouillonpoeder, een scheutje sojasaus,1 theel. Kerrie, een scheutje slagroom, 2 eetl. geroosterde zonnebloempitten, evt. 80 g oude (geiten)kaas, grof geraspt, pasta voor 2 personen.

Bereiding: Fruit een gesnipperde ui en knoflook in olie in een grote pan. Voeg de fijngesneden gestripte boerenkool toe en schep deze een paar maal om tot ze geslonken is. Voeg bouillon, kerrie en sojasaus toe en laat de boerenkool gaar worden. Kook ondertussen de pasta met een snufje zout beetgaar. Giet de pasta af en schep ze met een scheutje slagroom door de boerenkool. Rooster de zonnebloempitten en voeg deze met eventueel de geitenkaas toe. Roer het geheel goed door elkaar en serveer meteen. Een heerlijk alternatief voor wie eens iets anders wil dan boerenkoolstamppot.

Posteleinstamppot (Bron: Vreemde Groentenkookboekje, editie 2004)

Ingrediënten: 1 kg postelein, 1 ½ kg aardappel, zout, 1 à 2 dl kokendemelk, of de jus van het vlees, boter

Bereiding: Kook de aardappelen in ongeveer 20’ gaar. Maak de groente schoon en kook de laatste 10’ de postelein met de aardappelen mee. Giet zo nodig wat van het kookvocht af. Stamp de aardappelen en de groente met jus en/of wat melk en een klontje boter vlug dooreen.