Gebruikerslogin

Akkerweetje 30/05/2017

TIP: op zoek naar een kamp voor kinderen van 6-12 jaar in juli? Met biologische voeding, enthousiaste ervaren begeleidsters en een prachtige yurt als kamplokaal? Check http://www.kollebloem.be/agenda/2017/boerderijkamp-20171


Nieuws

De laatste weken komt het thema ‘Vitaliteit en levenskracht’ steeds vaker ter sprake op De Kollebloem. Als bio-dynamische boer zoek je het jaar rond naar manieren om de levenskracht, de vitaliteit van de groenten te versterken: door een goede bemesting met compost, een zaadvaste rassenkeuze, het juiste zaai- en plantmoment, het gebruik van preparaten … Hierdoor maak je de bodem evenwichtig en gezond en de groenten vitaal en weerbaar. 

De aanhoudende droogte en felle zon vraagt op dit moment veel van onze gewassen en toch staat alles er mooi bij, alleen is de groei wat trager maar is de smaak des te sterker en voller. 

Het is dan ook als boer de kracht om wakker genoeg rond te lopen op het veld; te leren waarnemen, de tijd nemen om goed te kijken. Zo simpel en toch zo moeilijk om in perioden van grote drukte die alertheid te blijven vasthouden. Spannend om te ontdekken van wanneer is het juiste moment om te schoffelen, om te wieden, zodat de ‘wilde kruiden’ geen concurentie worden van hun eetbare soortgenoten. Bio-dynamische landbouw wordt op deze manier een soort levenswijze die van ons een veel diepere en bewustere mens maken. Onze groenten worden dan ook door iedereen op De Kollebloem in ons hart meegedragen.

En … wat doet het met u als consument? Wat beweegt er zoal bij u als u onze groenten ruikt, proeft en eet? Sta er eens even bij stil en laat het ons weten via mail, daar leren wij ook nog steeds van bij.

Ikzelf laat de jonge boeren steeds meer hun ding doen op De Kollebloem en ben een paar maanden geleden als vrijwillig leraar/boer met de zesde klas van de Steinerschool in Aalst een groentetuin aan het aanleggen. Met vol enthousiasme, de een al wat meer dan de ander, werd er reeds geëxperimenteerd met het zaaien van radijs, rucola, suikermais … en het planten van andijvie koolrabi, spitskool …, en de onkruiddruk via wieden (valt minder in de smaak). 

Het boeiende is dat de leerlingen reeds radijs, andijvie en koolrabi konden verkopen aan de ouders van de school en zo ook een spaarpotje leren aanleggen om nieuw plant- en zaaigoed te kunnen aankopen, want ook het economische in heel het gebeuren is belangrijk. 

Indien er onder jullie klanten  soms nog kleine werktuigen ergens in een hoekje staan op te roesten, kunnen deze een tweede leven krijgen bij de zesde jaars van de Steinerschool. Geef gerust een seintje aan: antoine@kollebloem.be.

Nog een zonnige groet,

Antoine

AANKONDIGINGEN

17 – 21 juli: Boerderijkamp 1: alle info → http://kollebloem.be/agenda/2017/boerderijkamp-20171

24 – 28 juli: Boerderijkamp 2: alle info → http://kollebloem.be/agenda/2017/boerderijkamp-20172

19 augustus: Broodbakdag: bakken op basis van honing en zout en het bakferment. Het bakferment is een rijsmiddel onwikkeld op basis van honing en zout. Het zorgt ervoor dat het volkoren graan op optimale wijze ontsloten wordt zodat alle levenskrachtige stoffen en minieralen door het lichaam goed kunnen worden opgenomen. Cursus met Peter Vandermeersch van De Zonnekeuken op De Kollebloem. Meer info → http://kollebloem.be/agenda/2017/broodbakken-met-honing-en-zout-en-het-b...

DEZE WEEK IN JULLIE PAKKET

Klein pakket: groene eikebladsla van De Kollebloem (VROENTE), spinazie van De Kollebloem (VROENTE), paprika van Eco Veg, Chinese kool van Koen Wyers, courgetten van Biofresh

Tussen pakket: Asian green van De Kollebloem (VROENTE), groene eikebladsla van De Kollebloem (VROENTE), pijpajuin van De Kollebloem (VROENTE), radijzen van De Zonnekouter (VROENTE), paprika van Eco Veg, Chinese kool van Koen Wyers, courgetten van Biofresh

Groot Pakket: groene eikebladsla van De Kollebloem (VROENTE), Mosterdblad blond van De Kollebloem (VROENTE), radijzen van De Zonnekouter (VROENTE), paprika van Eco Veg, Chinese kool van Koen Wyers, courgetten van Biofresh

Borstvoedingspakket:  Asian green van De Kollebloem (VROENTE). groene eikebladsla van De Kollebloem (VROENTE), komkommer van Eco Veg, paprika van Eco Veg, courgetten van Biofresh, suikermais van Biofresh

Gemengd pakket: groene eikebladsla van De Kollebloem (VROENTE), radijzen van De Kollebloem (VROENTE), Chinese kool van Koen Wyers, appels Elstar van Biofresh, bananen van Biofresh

Fruitpakket: aardbeien van De Wassende Maan, abrikozen van Biofresh, appels Elstar van Biofresh, bananen van Biofresh

Aardappelpakket:  06/06/2017

Recepten

Het aanbod op de Vlaamse velden is nog niet op zijn top. Nog stukjes serre aanbod en het eerste buitenaanbod. Daarom nog eens buitenlandse courgetten via Biofresh aangekocht. Als het nu even zou regenen, dan kan alles hier ook goed beginnen groeien.

De eerste Chinese kool van Koen Wyers, jullie kregen al eens Paksoi van deze Landwijzer student. Hij is nog niet helemaal afgestudeerd, maar hij teelt wel al groenten voor De Vroente.

Kruidige Chinese kool (Chinees recept dat we vonden via onze collega’s van De Wassende Maan)

Ingrediënten: 700 gr Chinese kool, 1 el olie, 2 tl fijngehakte gember, 2 tl fijngehakte knoflook, 1 gedroogde rode peper, 1 el droge sherry of rijstwijn, 2 el donkere sojasaus, (evt. 2 tl suiker), 50 gr water, 2 tl sesamolie

Bereiding: Haal de kool uit elkaar, was de bladeren goed en snijd ze in reepjes van 2,5 cm. Maak een grote wok goed heet. Voeg olie toe. Voeg een paar seconden later gember toe, en roerbak. Voeg daarna knoflook en peper toe. Roer even door en voeg dan sherry of rijstwijn, sojasaus, suiker en water toe. Voeg, als het mengsel suddert, de kool toe, laat het op een grote vlam 5 minuten koken en roer af en toe, tot de kool goed gaar is. Voeg vlak voor het opdienen de sesamolie toe en roer goed door.