Gebruikerslogin

Akkerweetje 26/09/2017: Toekomst Zaaien

Tip: ook dit jaar gaan we weer Toekomst Zaaien op De Kollebloem.

  • We zaaien spelt op donderdag 12 oktober van 13u-15u.
  • 3 klassen van Boerderijschool met GBS Herzele doen alvast mee.
  • We laten je ook proeven van onze oogst van 2016.
  • Iedereen is welkom om mee te zaaien.
  • Inschrijven via info@kollebloem.be


NIeuws

De herfst doet zijn intrede,  het wordt  frisser ’s morgens en ’s avonds, tijd van noten rapen en ’s avonds  het haardvuur aan te steken.  

We kunnen deze komende dagen volop genieten van het michielszomertje. Toch verbazend mooi om ’s morgens de zon te zien opstijgen boven de met nevel gesluierde aarde. 

Op De Kollebloem voel  je dat de hectische drukte langzaam overgaat in een rustiger en bewuster ritme. De groenten worden van de akkers gehaald en de bodem ingezaaid met een groenbemester. 

De aarde schenkt in overvloed aan kleuren en verscheidenheid zijn vruchten. Verrassend steeds opnieuw te bemerken dat onze zaadvaste rassen toch wat wilder, grilliger en minder voorspelbaar zijn.

Voorbije donderdag hebben we samen de koemest in de koehoorns gestopt en dit voor de eerste keer met de mest van onze eigen koeien. De gevulde hoorns op een mooie plek op het veld ingegraven. Doordat de koehoorns nu aan de buitenkant omgeven zijn door aarde, stralen alle levenschenkende krachten uit de omgeving hun inwendige holte in en wordt de mestinhoud de hele winter door innerlijk gevitaliseerd. 

In de winter is de aarde het meest levend. Al die levenskracht wordt geconcentreerd in onze mest. De mest krijgt daardoor in de koehoorns een buitengewoon geconcentreerde, levenschenkende kracht. Rond Pasen volgend jaar wordt deze mest dan uitgegraven om onze akkers met haar geconcentreerde levenschenkende substantie klaar te maken voor een nieuw teeltseizoen.

Een zonnige herfstgroet,

Antoine

Aankondigingen

Toekomst Zaaien, 12 oktober van 13u – 15u: Zaden gaan al duizenden jaren mee en zijn de bron van ons voedsel. De keuzevrijheid en diversiteit van zaaigoed staan onder druk. Om in actie te komen voor gezond, vitaal en betaalbaar voedsel nodigen we jullie elk jaar uit om samen graan in te zaaien. Inschrijven via info@kollebloem.be

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Chinese kool, groene selder, peterselie plat, pompoen oranje, rode biet van De Kollebloem (VROENTE), wortelen van De Zonnekouter (VROENTE), courgetten van De Wassende Maan

Tussen pakket: Chinese kool, groene selder, pompoen oranje, rode biet, chilipepers, wortelen van De Zonnekouter (VROENTE), knolvenkel van Ourobouros (VROENTE), wortelpeterselie van Koen Wyers, courgetten van De Wassende Maan

Groot Pakket: Chinese kool, groene selder, pompoen oranje, rode biet, chilipepers van De Kollebloem (VROENTE), wortelen van De Zonnekouter (VROENTE), courgetten van De Wassende Maan, wortelpeterselie van Koen Wyers

Borstvoedingspakket: groene selder, pastinaak, pompoen oranje, rammenas, rode biet, gekleurde warmoes van De Kollebloem (VROENTE), wortelen van De Zonnekouter (VROENTE), courgetten van De Wassende Maan, wortelpeterselie van Koen Wyers

Gemengd pakket: Chinese kool, pompoen oranje, rode biet van De Kollebloem (VROENTE), appels Elstar , peren conference van Van Eykeren

Fruitpakket: Frambozen van Daniël Vandevoorde, appels Elstar, peren conference van Van Eykeren, druiven italia, bananen van Biofresh

Aardappelpakket:  10/10/2017

Recepten

Pompoen wortel spread (Ecosmos Velt)

Voor een gevarieerde veggie brooddoos

Ingrediënten: 6 wortels, Couscouskruiden, 1 kleine pompoen (Hokkaïdo), Olie, 3 el amandelpasta, Zout

Bereiding: Was de pompoen en snijd hem in kleine blokjes van ongeveer 2 op 2 centimeter. Indien gewenst schil je de wortels waarna je deze ook versnijdt in blokjes. Verhit 2 el olie in een pot en stoof hierin de groenten op een laag vuurtje. Voeg voldoende kruiden toe. Wanneer de groenten zacht zijn, zet je het vuur af en laat je het geheel even afkoelen. Pureer alles tot een homogene massa en voeg de amandelpasta toe. Je kan eventueel versieren met peterselie of geroosterde pompoenpitten.

Heldere Rode bieten soep (Puur en vegetarisch – Avalon)

Ingrediënten: 1 middelgrote biet (in blokjes), 1 middelgrote ui (in blokjes), 1 middelgrote wortel (in blokjes), 3 stengels selder (in stukjes), 1 el olijfolie, zeezout, witte peper, gedroogde dille (1,5 tl), 2 tl groentebouillonpasta of -poeder, 6 cups water.

Bereiding: Stoof de ui in een kookpot met wat olijfolie. Voeg een snuifje zout toe en laat 5 minuten verder stoven. Voeg de stukjes rode biet en wortel toe. Giet het water erbij en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes koken en voeg de stukjes selder toe. Laat nog eens 10 minuten verder koken en voeg op het einde de peper, gedroogde dille en groentebouillon toe. Als je wil kan je de soep ook mixen.