Gebruikerslogin

Akkerweetje 18/07/2017

Tip: onze biodynamische boerderij ligt er dankzij het prachtige weer paradijselijk bij. Boek een weekendje in onze B&B en snuif de sfeer op, geniet van onze prachtige bloementuin die nu op zijn mooist is, en de heerlijke voeding die Leen je met veel liefde voorschotelt --> http://www.kollebloem.be/hoevetoerisme


Nieuws

De zomer is in volle gang!

Graag dompel ik jullie deze keer onder in een van mijn belevingen.
Er is iets wat ik voorheen nooit als geheel heb gezien:

Het gaat over het evenwicht op het veld,
tussen kruid en ‘on’kruid , 
tussen de mens en het werk,
tussen het weer en de tijd.

Hoe al deze losgaande factoren toch samen het ritme vormen op het veld.
En hun invloed hebben op het reilen en zeilen van de boerderij.

Hoe het kruid ons eerder overspoelt in de lente om dan over te gaan naar de voortplantingsfase.
Je andere kruiden tegenkomt na een nat of eerder droog seizoen.
Of hoe je de balans moet zoeken tussen het vele werk,
net zoals dat het weer je parten speelt en hierop moet reageren.
Zoals wanneer je na een hittegolf een gewas moet laten gaan omdat hij het te moeilijk heeft gehad.
Of een ander net weer in volle groei staat door de zon.

Je ieder seizoen weer tracht het evenwicht, ritme te vinden,
dat wordt bepaald door al deze losstaande elementen zoals de mens, het werk, ‘on’kruid, weer en tijd. 

Verder op het land,

Er zijn boontjes gezaaid, alsook rammenas.
De aubergineplanten komen in volle actie samen met de tomatenplantjes.
De palmkool en de boerenkool hebben ook hun intrede gemaakt op het land.
Samen met een oud ras van de koolrabi.
Onze eerste patatjes zijn geoogst, 
En de velden liggen er prachtig bij.

Ik wens jullie nog vele smakelijke groentjes.

Arne

Aankondigingen

24 – 28 juli: Boerderijkamp 2: alle info → http://kollebloem.be/agenda/2017/boerderijkamp-20172   

27 augustus: Opendeurdag. We doen zoals vorig jaar mee met de Toer Lekker Oost Vlaams. Van 10u-18u op De Kollebloem. Meer info volgt. Bekijk alvast dit eens: klik hier voor de info

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: bosbiet, courgetten, groene selder, Eikeblassla, spitskool, gekleurde warmoes van De Kollebloem (VROENTE)

Tussen pakket: aubergines, courgetten, Gele biet, groene selder, koolrabi, komkommer, Puntpaprika groen, spitskool, gekleurde warmoes van De Kollebloem (VROENTE)

Groot Pakket: boontjes, courgetten, groene selder, koolrabi, komkommer, Eikebladsla, spitskool, gekleurde warmoes van De Kollebloem (VROENTE)

Borstvoedingspakket: courgetten, Gele biet, groene selder, komkommer, Eikebladsla, rucola, kerstomaat, gekleurde warmoes van De Kollebloem (VROENTE)

Gemengd pakket: aubergines, courgetten, spitskool van De Kollebloem (VROENTE)

Frambozen van Daniël Vandevoorde, appels van Biofresh

Fruitpakket: Frambozen van Daniël Vandevoorde, nectarines, appels, meloen charantais van Biofresh

Aardappelpakket:  01/08/2017

Recepten

Aubergines

De aubergines zijn goed gelukt dit jaar! Het is een typische zomergroente, die zeker in de zuiderse keuken haar plaats heeft. Denk aan Griekse gerechten zoals Moussaka. Je kan ze koken, stoven, bakken, grillen of frituren. Als je ze te bitter vindt kan je aubergines ook eerst bestrooien met zout en dan na 30 minuten afdeppen met een handdoek.

Hier alvast een receptje voor op de grill, kan ook op de barbecue natuurlijk.

Snij het steeltje van de aubergine en snij ze vervolgens in dikke plakken. Leg de aubergineplakken op een bord en bestrooi ze met grof zout. Laat ze gedurende 30 minuten rusten in de koeling zodat het overtollige vocht vrij komt en de aubergines mooier gaan grillen. Spoel de aubergineplakjes nu even af onder koud water en dep ze droog met een keukenhanddoek. Verhit een grillpan op het vuur. Besprenkel de aubergineplakjes met olijfolie, grof zout en peper. Leg ze vervolgens in de grillpan en grill ze 3 à 4 minuten aan elke kant. 

Warmoes op Griekse wijze (www.diepenboomgaard.be)

Ingrediënten: 600g warmoes, 3 tenen look, 3 blaadjes salie, 400g tomaat (vers of 1 blik), olijfolie, 10 olijven, 100ml yoghurt

Bereiding: Snij de groente in stukjes en kook of stoom ze gaar. Laat de geperste look en de salie even aanfruiten in de olie en voeg er dan de tomaten, groente en olijven aan toe. Laat nog ongeveer 10' sudderen en voeg voor het opdienen de yoghurt toe.

Spitskool met feta, zonnebloempitjes en koriander www.odin.nl

Ingrediënten: ½ spitskool, 150 g feta, 50 g zonnebloempitjes, ½ bosje verse koriander of peterselie, klein scheutje ketjap manis, olijfolie.

Bereiding: Spitskool in smalle reepjes snijden en in ongeveer 10' gaar stoven in olie en een klein scheutje water.

Zonnebloempitjes roosteren in een droge koekenpan. Koriander fijn hakken. Feta in kleine blokjes snijden en samen met de koriander door de spitskool roeren. Zonnebloempitjes afblussen met ketjap en over de groente strooien. Lekker met rijst en een wortelsalade.