Gebruikerslogin

Akkerweetje 13/06/2017

Tip: er is nog plaats in onze kampjes deze zomer --> http://www.kollebloem.be/agenda/2017/boerderijkamp-20171


Nieuws

10 dagen Kollebloem, impressies van een korte voorstage

10 dagen Kollebloem dat is

Elke dag genieten van de rust en het glooiende landschap van het landelijkse Sint-Lievens-Esse.

Dat is het luisteren in de verste naar de kievit, de koekoek, de schapen van de buren, een haan, …

Dat is op je knieën zitten en met je handen woelen in de mulle gefreesde, door de zon opgewarmde leemgrond om plantjes sla, koolrabi, spitskool, … aan de grond toe te vertrouwen.

Dat is met Katrien en Stephanie en Manu en Arne tijdens het werken praten over de gewassen, het onkruid, natuurlijke vijanden, aardvlooien, zandgrond en leemgrond en het verschil bij een droog voorjaar als deze, …

Dat is je verwonderen over het feit dat onkruid, zoals perzikkruid, melde, muur, en nog vele andere soorten, ondanks het gortdroge voorjaar, toch zo enthousiast gedijen op de percelen.

Dat is genieten van de oogst van prachtige koolrabi’s in de serre en verwonderd opmerken hoe vlug ze groeien.

Dat is klungelen om bosjes radijzen samen te stellen, zeker als het loof zo kort is.

Dat is uitleg krijgen over de vele ‘fijne groenten’ die hier geoogst worden.

Dat is even uitblazen bij de voorziene pauzes en een babbeltje slaan met Shari, Ruben, Raymond, Leen, Antoine, …

Dat is dankbaar zijn om de dagelijkse verse soep en nog veel meer lekkers dat ‘s middags wordt voorzien.

Dat is de dag nadien nog kunnen ‘nagenieten’ van de stramme spieren van de fysieke arbeid op het land.

Dat is op vrijdagavond uitgenodigd worden voor een drankje aan de woonwagen van Leen en Antoine.

Dat is als boerenzoon die gedurende meer dan 25 jaar beroepsmatig een heel andere weg is ingeslagen, dat voelt aan als ‘een beetje thuiskomen’, een vertrouwd gevoel, een gevoel van herkenning, …

Dat … smaakt naar meer!

Dirk.

Aankondigingen

17 – 21 juli: Boerderijkamp 1: alle info → http://kollebloem.be/agenda/2017/boerderijkamp-20171

24 – 28 juli: Boerderijkamp 2: alle info → http://kollebloem.be/agenda/2017/boerderijkamp-20172

19 augustus: Broodbakdag: bakken op basis van honing en zout en het bakferment. Het bakferment is een rijsmiddel onwikkeld op basis van honing en zout. Het zorgt ervoor dat het volkoren graan op optimale wijze ontsloten wordt zodat alle levenskrachtige stoffen en minieralen door het lichaam goed kunnen worden opgenomen. Cursus met Peter Vandermeersch van De Zonnekeuken op De Kollebloem. Meer info → http://kollebloem.be/agenda/2017/broodbakken-met-honing-en-zout-en-het-b...

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: koolrabi van De Kollebloem, pijpajuin, knolvenkel van De Kollebloem (VROENTE), kropsla van De Zonnekouter (VROENTE), wortel bussel van De Wassende Maan

Tussen pakket: koolrabi, pijpajuin, raapsteel, knolvenkel van De Kollebloem (VROENTE), kropsla van De Zonnekouter (VROENTE), wortel bussel, courgetten van De Wassende Maan

Groot Pakket: knolvenkel, koolrabi, pijpajuin van De Kollebloem (VROENTE), kropsla van De Zonnekouter (VROENTE), wortel bussel, courgetten van De Wassende Maan

Borstvoedingspakket:  raapsteel, knolvenkel, zomerpostelein van De Kollebloem (VROENTE), kropsla van De Zonnekouter (VROENTE), wortel bussel, courgetten van De Wassende Maan, tomaten tros van Biofresh

Gemengd pakket: koolrabi, knolvenkel van De Kollebloem (VROENTE), kropsla van De Zonnekouter (VROENTE), Appels rode pinova, bananen van Biofresh

Fruitpakket: Appels rode pinova (NL), avocado (ES), bananen, bosbessen (ES) van Biofresh

Aardappelpakket:  4/07/2017

Recepten

Venkelsoep (vrij naar SOS Piet)

Ingrediënten:1 klontje boter, ½ ajuin of wat pijpajuin, 1 aardappel, 2 grote venkels (of 3 kleine venkels), peper en zout, water, 2 el groentebouillon, 1 dl room.

Bereiding: Smelt boter in een kookpot. Snij de ajuin grof en stoof aan in de boter. Snij de aardappel in blokjes en stoof mee aan. Snij het groen van de venkel. Snij de venkel in fijne schijfjes. Stoof de venkel mee aan gedurende een 5 à 10-tal minuten. Kruid met peper en zout. Zet onder met water. Voeg de groentebouillon toe en laat een half uur koken. Mix de soep glad. Giet de room erbij en mix nog even. Versier met het groen van de venkel.

Koolrabisalade (Velt)

Ingrediënten: 400 g koolrabi, 100 g ui of pijpajuin, 200 g zoetzure appel, 50 g amandelen, 1 el olie, kruidenzout, 1 el citroensap, 1 teentje knoflook

Bereiding: Schil de koolrabi en schaaf hem in plakjes. Maak de ui schoon en snipper hem fijn. Schil de appel en snijd hem in blokjes. Hak de amandelen fijn. Maak een sausje van de olie met kruidenzout, citroensap, mosterd en knoflook. Doe alle ingrediënten in een slakom en schep de saus er voorzichtig door.