Gebruikerslogin

Akkerweetje 10/10/2017 - Doe mee met De Kollebloem!

Tip: Doe mee met De Kollebloem!

  • morgen (donderdag 12/10) kan je komen Toekomst Zaaien van 13u-15u. Samen met de klassen van GBS Herzele.
  • zaterdag 14/10 kan je een oogstdag meemaken op De Kollebloem vanaf 9u. Trek zelf eens een rode biet uit de grond!
  • Iedereen welkom! Inschrijven via info@kollebloem.be


Nieuws

Lieve mensen,

De herfst heeft zijn intrede nu echt gemaakt en dat merk je hier ook op de boerderij en het land.

Het is nog volop oogstperiode, niet alleen de bomen laten hun noten en kastanjes in overvloed vallen, ook op het land is oktober de maand van de grote oogsten. Op de Kollebloem zijn we altijd fier op de grote voorraad bietjes en knolselder die jaarlijks van het veld komt. Zij zullen naast de aardappelen een plaatsje krijgen in de bewaarruimte.

Volgende zaterdag -14 oktober- maken we er een groepsdag van en kan iedereen gezellig komen meehelpen en oogsten!

Ook de tunnels zien er nu heel anders uit dan in de zomer. De hoge tomaten- en aubergineplanten maakten plaats voor versgezaaide spinazie, winterpostelein en jonge veldsla. 

Zelf vind ik het altijd fijn om na een dagje op het land even langs te lopen bij Shari in de boerderijwinkel. Het is altijd leuk om eens met de ogen van een klant naar de winkel en de verse groentjes te kijken. Evenzo kom ik graag op de Lousbergmakt waar de Vroente-groenten zusterlijk liggen te pronken naast elkaar. Dit weekend vierde de Lousbergmarkt trouwens haar eerste verjaardag, en er is veel volk geweest!

Verder is de koeienstal hier bijna klaar voor het winterverblijf van Jozefien en Marguerite. Wisten jullie dat ze binnen nu en veertien dagen elk een kalfje verwachten? Met een beetje geluk worden deze rond de oogstdag geboren en zullen ze hier veel bekijks hebben…

Hopelijk tot zaterdag!

Goedele

Aankondigingen

Toekomst Zaaien, 12 oktober van 13u – 15u: Zaden gaan al duizenden jaren mee en zijn de bron van ons voedsel. De keuzevrijheid en diversiteit van zaaigoed staan onder druk. Om in actie te komen voor gezond, vitaal en betaalbaar voedsel nodigen we jullie elk jaar uit om samen graan in te zaaien. Inschrijven via info@kollebloem.be

Oogstdag, 14 oktober van 9u – 16u: elk jaar nodigen we onze klanten uit om mee te komen oogsten. De laatste rode bieten en de knolselder gaan dan van het veld. Altijd een leuk moment tussen consument en producent. Wij zorgen voor middagmaal. Inschrijven via info@kollebloem.be

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Eikebladsla, prei, raapjes, knolvenkel van De Kollebloem (VROENTE), bloemkool, wortelen van Koen Wyers

Tussen pakket: boerenkool, Eikebladsla, pompoen oranje, prei, raapjes, rucola van De Kollebloem (VROENTE), rode kool, wortelen van Koen Wyer, courgetten van De Wassende Maan

Groot Pakket: boerenkool, Eikebladsla, prei, raapjes, Weegbree van De Kollebloem (VROENTE), rode kool, wortelen van Koen Wyers, courgetten van De Wassende Maan

Borstvoedingspakket: Eikebladsla, pompoen oranje, prei, puntpaprika, Weegbree van De Kollebloem (VROENTE), wortelen van Koen Wyers, ), courgetten van De Wassende Maan

Gemengd pakket: Eikebladsla, prei van De Kollebloem (VROENTE), appels topaz, peren conference van Billens, wortelen van Koen Wyers

Fruitpakket: kastanjes van De Kollebloem (VROENTE), peren nashi van Billens, appels topaz van Billens, druiven italia van Biofresh

Aardappelpakket:  Frieslander van De Kollebloem (VROENTE)

Recepten

Stoemp van aardappel, wortel en prei (eenvoudig en stevig voor de eerste herfstkou)

Ingrediënten: Voor 4: 600 g aardappelen, 2 preistengels, 3 wortels, 1 dl melk, 150 g boter, peper, zout, nootmuskaat

Bereiding:  Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Maak de preistengels schoon en snij het wit en het zachte groen in rondjes. Maak de wortels schoon met een dunschiller en snij klein. Laat de groenten 5 min. meekoken met de aardappelen. Giet het kookvocht af en voeg verwarmde melk en 50 g boter toe. Kruid met peper, zout en een snuif muskaat. Stamp alles grof.

Geglaceerde raapjes met tijmhoning (Handboek Ecologische Voeding – Velt vzw)

Ingrediënten: 500 gr raapjes, 2 sjalotten, 1 eetl tijmhoning, snuifje tijm, 1 eetlepel olijfolie, ca. ½ kl groentebouillonextract

Bereiding: Maak de raapjes schoon. Los het bouillonextract op en 1 halve dl heet water. Snij de raapjes in kwartjes. Snipper de sjalot. Verwarm de olie en fruit de sjalot samen met de tijm en de honing zachtjes glazig. Voeg de bouillon en de raapjes toe. Laat de groenten zonder deksel zachtjes koken tot het vocht verdampt is en de raapjes mooi glanzen.

Tip: raapjes schillen hoeft niet per se maar bij oudere raapjes kan de schil vlezig zijn.